nowa octavia tour świeci kontrolka silnika
Zwiń
X
-
nowa octavia tour świeci kontrolka silnika
Witam serdecznie wszystkich !
Koledzy mam pytanko czy może jakiemuś użytkownikowi nowej tour zdarzyło się coś takiego że podczas jazdy z większą prędkością tzn. ok 160 - 170 km/h zapala mi się pomarańczowa kontrolka silnika. Autko mam od Stycznia zrobiłem 12500 km pierwszy raz zapaliła się jak miałem jakieś 8 tyś zrobione. Podczas jazdy autostradą. Nadmieniam że nie żyłuje autka Byłem oczywiście w serwisie w Rzeszowie bo tam zakupiłem ale oprócz wykasowania błędu w zasadzie nic mi nie powiedzieli. Zapalała się jeszcze 2 razy ale sama gasła po ponownym odpaleniu, tym razem zaświeciła się w Piątek i niestety ni chce gasnąć. Pojadę jutro do serwisu ale proszę jak ktoś ma podobny przypadek to proszę o podpowiedz. Dziękuję
-
-
Podjedź do serwisu w którym najdłużej montują gaz oczywiście mowa tu o ASO. Na śląsku są to Katowice, zgłoś problem ( masz to w ramach gwarancji nie ważne w jakim ASO montowali ci gaz ) i jak wiedzą to na amen w pacierzu zrobią że kontrolka się już nie zapali. Mam taż nowego TOURA z października zeszłego roku, przez pierwsze 1200 km było ok potem problemy z kontrolką. Podjechałem do Katowic do Śliwki nawet autem nie chcieli jechać ( miałem jeszcze inne problemy z gazem ) podpięli pod kompa wgrali nową mapę ( mają jakąś swoją ) ustawili ciśnienie i problem zniknął . W tej chwili mam 7000 km i nic się nie dzieje. Mój kolega w lutym kupił TOURA 2 i miał dokładnie to samo. Poleciłem mu ASO Katowice i problem zniknął na zawsze. Do dziś mi przez telefon dziękuje że go namówiłem tam na wizytę bo przy okazji zrobił pierwszy przegląd po 1000 co prawda zapłacił 100 zł ( bo do dilera gdzie mu montowali miał 120 km w jedną stronę tam miał by za darmo ) ale warto było.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez robert2039Podjedź do serwisu w którym najdłużej montują gaz oczywiście mowa tu o ASO. Na śląsku są to Katowice, zgłoś problem ( masz to w ramach gwarancji nie ważne w jakim ASO montowali ci gaz ) i jak wiedzą to na amen w pacierzu zrobią że kontrolka się już nie zapali. Mam taż nowego TOURA z października zeszłego roku, przez pierwsze 1200 km było ok potem problemy z kontrolką. Podjechałem do Katowic do Śliwki nawet autem nie chcieli jechać ( miałem jeszcze inne problemy z gazem ) podpięli pod kompa wgrali nową mapę ( mają jakąś swoją ) ustawili ciśnienie i problem zniknął . W tej chwili mam 7000 km i nic się nie dzieje. Mój kolega w lutym kupił TOURA 2 i miał dokładnie to samo. Poleciłem mu ASO Katowice i problem zniknął na zawsze. Do dziś mi przez telefon dziękuje że go namówiłem tam na wizytę bo przy okazji zrobił pierwszy przegląd po 1000 co prawda zapłacił 100 zł ( bo do dilera gdzie mu montowali miał 120 km w jedną stronę tam miał by za darmo ) ale warto było.
Komentarz
-
-
Witam!
Dziękuje za aktywność i odpowiedzi tylko jest jeden problem, nie mam instalacji gazowej. Byłem dzisiaj w serwisie najpierw wykasowali mi błąd a po tym jak chciałem żeby ktoś mi wyjaśnił co jest nie tak wzięli go jeszcze raz na warsztat, facet z serwisu wyjaśnił mi że trzeba autko przeprogramować bo jest coś ni tak z oprogramowaniem. Czekałem dwie godziny i okazało się że nie da się jednak przeprogramować bo coś tam... więc jak się znowu zapali kontrolka to mam się umówić znowu na serwis. Tylko to był już 4 raz. Jak ktoś ma wiedzę na ten temat to proszę o info. Pozdrawiam
[ Dodano: Pon 16 Maj, 11 21:58 ]
Jeszcze jedna rzecz, nie wiem czy to istotne ale kilka razy zdarzyło się ze na zimnym silniku- szczególnie rano kopcił przez chwile, do uzyskania temperatury.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PIwanicki...kilka razy zdarzyło się ze na zimnym silniku- szczególnie rano kopcił przez chwile, do uzyskania temperatury.
Komentarz
-
-
Gdyby serwis był kompetentny, to zmierzyłby ciśnienie sprężania w poszczególnych cylindrach i wszystkie usterki typu pierścienie czy uszczelka pod głowicą ujawniłyby się od razu. Opieranie się tylko i wyłącznie na diagnostyce komputerowej nie daje pełnego obrazu stanu silnika. Trzeba jeszcze mieć dużą wiedzę, aby umieć te dane zinterpretować. Ponadto komputer nie jest w stanie wskazać wszystkich możliwych uszkodzeń, do tego potrzebne jest doświadczenie mechanika.Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Jak masz lpg, to jest sporo tematów na forum - tak się zdarza. Jak nie masz lpg, to niech zamiast tylko kasować błędy odczytają Ci je , jakie były?
Zamieszczone przez PIwanickiwykasowali mi błąd a po tym jak chciałem żeby ktoś mi wyjaśnił co jest nie tak wzięli go jeszcze raz na warsztat, facet z serwisu wyjaśnił mi że trzeba autko przeprogramować bo jest coś ni tak z oprogramowaniem. Czekałem dwie godziny i okazało się że nie da się jednak przeprogramować bo coś tam... więc jak się znowu zapali kontrolka to mam się umówić znowu na serwis.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
Komentarz